Продължете към съдържанието
Начало » Индикатор на напрежение

Индикатор на напрежение

За да се определи правилно кой от проводниците на електрическата инсталация е под напрежение, или казано по друг начин – къде е фазата, се използва сравнително прост и евтин инстумент – фазомер. Този инструмент наподобява обикновена отверка и много електротехници употребяват фазомера именно с тази цел. Корпусът на фазомера обикновено е изработен от прозрачна пластмаса. В нея е вграден метален накрайник с плосък или кръстат шлиц. Накрайникът е изолиран в горната си част.

Пазарът предлага фазомери с различна форма и големина. Техният принцип на работа е един и същ. При избора на фазомер трябва да се обърне внимание на качеството на производството му.

Металният накрайник е съединен с високоомен резистор, другият край на резистора се опира до индикаторната лампичка, която от своя страна е свързана с метална пластина, разположена на края на ръкохватката. Ако проверяваният проводник от електрическата инсталация е под напрежение, при допир на палеца към металната пластина индикаторната лампичка на фазомера светва. Ако индикаторът не свети значи, проводникът не е фаза. Необходимо е, обаче, да сме внимателни и преди всяко измерване да проверяваме изправността на фазомера.

Наименованието фазомер повсеместно се използва в практиката за описания инструмент, но това е неправилно. Правилното наименование на приспособлението, което най-често представлява лампа с тлеещ разряд, поставена в прозрачен корпус, наподобяващ отверка, е индикатор на напрежение.