Продължете към съдържанието
Начало » Видове Аудио и видео кабели

Видове Аудио и видео кабели

Когато си купуваме техника, трябва да знаем с какви аудио и видео кабели ще свържем отделните устройства в хармонична аудиовизуална система, ползвайки всички характеристики на нашите уреди, без загуби на сигнал и качество. Дори и най-качествената мултимедия може да бъде компрометирана от зле подбрани или ниско качествени кабели. Без претенция за изчерпателност, тук ще дадем основните видове АV кабели, техните характеристики, приложения и недостатъци.

По аудио-видео кабелите се предават сигнали с напрежения до 2V, ток – няколко mA и ниска честота. Тези стойности на тока и напрежението правят тези кабели напълно безопасни за човек. А-V кабелите са уязвими на всякакви външни смущения, което налага тяхното екраниране. Друг тип аудио и видео кабели са RF кабелите, които пренасят високочестотен сигнал до 1000MHz. Трансформацията от RF сигнал към AV сигнал се извършва от тунери, а обратната трансформация – от RF модулатори.

HDMI кабели

HDMI кабели (High-Definition Multimedia Interface). Това е съвременен стандарт (от 2002г.) за пренос на цифрово видео и аудио. Стандартът HDMI успешно заменя DVI стандарта.

HDMI интерфейса може да поддържа всички резолюции, които съществуват и се използват в момента, в това число и HDTV. Освен това конекторите на HDMI са много по-компактни от тези на DVI. Двата стандарта са напълно съвместими и ако имате старо устройство с DVI изход, чрез преход: DVI-HDMI можете да използвате новия кабел.

Едно от предимствата на стандарта HDMI е поддръжката на HDCP (High-Bandwidth Digital Copy Protection), представляващо защита на възпроизвеждането разработена от Intel. Това е изискване на киноиндустрията срещу копирането на HD видео насочено срещу пиратите.

Основното, което интересува масовия ползвател на HDMI стандарта е дали този кабел ще пренесе без загуби дигиталното изображение с Full-HD резолюция от изпращащото устройство до свързания с HDMI кабел, монитор или телевизор, тоест дали ще се запази резолюцията и всички пиксели за единица време…

Отговорът е „ДА“. HDMI стандартът може да пренесе 165 000 000 пиксела за секунда. При стандартна резолюция имаме 1024х768=768 432 пиксела на екрана, които при 80Hz се опресняват 80 пъти в секунда. Следователно всяка секунда през кабела протичат 62 914 560 пиксела (това се отнася за CRT мониторите) или имаме честота на пренос 62.9MHz и е доста по-малко от поддържаната от HDMI стандарта – 165MHz. Дори при HD-VIDEO стандарт, резолюция 1920х1080 и честота на обхождане на лъча – 60Hz имаме 124.4MHz, тоест доста под максимално поддържаната честота на трансфер. HDMI е подходящ и за Blu-ray видео.

Относно аудио сигнала, който интерфейса HDMI поддържа, той е 7.1 с честота до 192KHz, което означава че HDMI поддържат Dolby Digital, Dolby TrueHD и DTS-HD за 7.1-канален звук за аудио с театрално качество, без загуби и е напълно достатъчен като възможности за най-съвременни домашни кино системи.

Чрез HDMI могат да се предават и управляващи сигнали. Така с едно дистанционно може да се управлява и DVD, A/V ресийвър и други.

 

Какво ново при HDMI кабелите?

Напоследък на пазара излязоха още по-високочестотни телевизори опресняващи образа със 100 и 200Hz честота. Това наложи създаването на нов вид HDMI тип В. Стандартния HDMI (тип А) има 19 пина (крачета), а новия – 29 пина. Това позволява на тази модификация на интерфейса да трансферира пикселите с честота до 300MHz. Има и HDMI тип С, което представлява мини версия на обикновения HDMI. Нарича се miniHDMI.

 

SCART кабели

SCART кабели или EUROSCART или EUROCONNECTOR (Syndicat des Constructeurs d’Appareils Radiorécepteurs et Téléviseurs) е кабел за пренос на AV сигнал въведен от Франция. Има трапецовидна форма с 21 пина, чрез които се подават звукови S-VIDEO сигнали, RGB сигнали и управляващи сигнали. Предимството на този вид кабел е, че чрез него могат да се предават както аудио, така и видео сигнали само с един кабел, както и при HDMI кабела, както и че връзката е двупосочна. SCART стандартът е потребителски и се използва за свързване на DVD плеър към телевизор или домашно кино към TV.

RCA кабели

Съвременния потребител има различни устройства с различни изводи и понякога се налага да се свърже устройство имащо  SCART изход към устройство имащо само така наречения композитен изход наричан още RCA. Представлява 3 чинча с жълт бял и червен цвят.

През жълтия конектор минава видеосигналът, а през червения и белия аудио стерео сигналът. При този преход има загуба на качество на картината, защото композитния видео сигнал е формат още от аналоговата телевизия и съдържа информация за картината в смесен вид: за яркост, за цветове за синхронизиращи импулси.

3RCA кабелът е най-некачествения начин за пренос на видеосигнал, но някои стари видеорекордери, по-стари телевизори и DVD плеъри имат единствено такива изходи.

 

 

При създаването на видео сигналът се извършват смесвания и предварителни обработки, при които се губи от първоначалното качество на картината. При пренасянето му, поради стеснената честотна лента, имаме допълнителна загуба на цветова гама на изображението. След получаването му в телевизора се извършват обратни диференциращи основните съставки обработки, при които отново се губи качество на картината, нарича се още CVBS (Color, Video, Blank и Sync).

VHS кабели

S-VHS кабелът e подобрена версия на 3RCA кабела. Нарича се още  S-Video кабел и може да пренася картина с повече цветови нюанси, контраст и стабилност на изображението в сравнение с  композитния RCA кабел. При този стандарт яркостта и цветът се пренасят по отделни проводници откъдето и идва буквата S (separate) – отделен. Буксите (конекторите) представляват кръгъл кух метален цилиндър с 4 пина.

За свързване на устройства от различен клас, често се използват кабели от смесен тип от типа 7-pin S-VHS към 3RCA.

 

 

или S-VHS към RCA жълт.

При тези преходи качеството на картината зависи от най-нискокачествения тип стандарт. Доскоро S-VHS беше предпочитания стандарт за видеокамери и видеорекордери ползващи miniDV касети S-VHS или още по-старите Hi-8 камери и касети. Все още има много устройства, имащи изход S-Video.

RGB кабел /Red, Green, Blue/

Наименованието идва от цвета на конекторите и обикновено кабела е от смесен тип, тоест RGB към S-Video,

или RGB към VGA,

RGB към SCART.

Един от преходните кабели е RGB към YUV

за връзка между компютър и усилвател. Този тип кабели са компонентни. В RGB кабела се отделя не просто цветовия сигнал от другите, но и той самия се разлага на отделни компоненти (цветове). Сигналът за синхронизация може да бъде предаван по оделен кабел и тогава кабела се означава като RGBS, конекторите най често са чинчови RCA конектори. Компонентната видео връзка е най-качествената аналогова видео връзка, при която почти няма загуба на цветове и детайли в картината.

DVI кабели

DVI кабел (Digital Video Interface) се появява през 1999г.

и е предвестник на HDMI и има 4 канала за пренос на цифрова информация: 3 канала за основните цветове и един канал за тактовата честота. Скоростта на предаване на данни чрез DVI интерфейс достига до 1.65 GB/s или ако преобразуваме в пиксели за да направим сравнение с HDMI кабела имаме 165млн. пиксела или 1600х1200 пиксела при 60Hz честота. След HDMI, това е най-качествения кабел за дигитални сигнали. Има два вида: DVI-D за цифрови и DVI-I (integrated) за аналогови сигнали.

За да е по-ясна разликата между DVI и HDMI кабела ще откроим 3 неща, които VDI кабела не може да предава: това са управляващи сигнали, висококачествен звук и няма HDCP.

Както и другите видове кабел и при този може да имаме преход от един стандарт към друг, напр. DVI към HDMI или само като преход.

 

VGA кабели

Създаден е към края на осемдесетте години и се използва изключително за свързване на монитор към компютър.

Има 15 пина подредени на 3 реда, като всеки ред отговаря за определен цвят: червен, зелен и син. В зависимост от разделителната способност трансферирана по кабела съществуват VGA кабели с различна резолюция. VGA кабелите предаващи големи резолюции се означават WVGA където W е от wide. При монитори имащи вход DVI, се налага преход VGA към DVI.

Някои лаптопи имат miniVGA входове, което изисква преход или преходен кабел VGA към miniVGA.

Кабелите от смесен тип са също толкова често срещани, както и тези с два еднакви накрайника.

Понякога е по удобно да се използва просто преход от един интерфейс към друг, а не кабел.