Продължете към съдържанието
Начало » Разликата между VGA, DVI и HDMI

Разликата между VGA, DVI и HDMI

Има толкова много различни начини да свържете видео източници като телевизори и монитори – може да е объркващо за вас, най-вече защото някои от тези конектори и портове са остарели през годините.

Много от устройствата включват в себе си различни видове видео връзки. Какви са разликите между тях? Кои от тях са ви необходими?

VGA конектор

Video Graphics Array (VGA) е един от най-старите стандарти за свързване, които могат да бъдат намерени в изчислителната техника. За първи път стандарта е разработен от IBM и въведен през 1987г. Той широко се използваше за видео карти, телевизори, компютърни монитори и лаптопи.

VGA може да поддържа резолюция до 640х480 с 16 цвята въпреки, че можете да увеличите цветовете до 256 чрез намаляване на резолюцията до 320х200. Това е известно като Mode 13 и обикновено се използва при стартиране на компютъра в Safe Mode. Това е режим, който се използваше в компютърните игри в началото на 1980 и края на 1990г.

VGA кабела може да пренася RGBHV видео сигнали: Red, Green, Blue, Horizontal Sync, и Vertical Sync. VGA конектора е съставен от 15 пина в три реда от по пет пина и обикновено е в синьо. Конекторът е здраво прикрепен към устройството с два винта, по един от всяка страна.

Днес, този стандарт е по-рядко приложим и до голяма степен се заменя от DVI и HDMI стандартите.

RCA конектор

Известната червено, бяло и жълто структура на RCA конектора беше най-популярната и широко разпространена тип връзка за аудио/визуални устройства.

Докато те често се споменават като RCA кабели, RCA всъщност се отнася до металните конектори в края на кабелите, наименовани от Radio Corporation of America, която популяризира типа на връзката.

Самите кабели са червен и бял аудио кабел и жълт за едноканално композитно видео. Трите кабела заедно са способни да предават стерео аудио заедно с видео до 480i или 576i резолюция – където i се отнася до видео преплитане (interlaced).

 

Точно както и при VGA, популярния RCA конектор е заменен от цифрови DVI и HDMI конектори.

DVI конектор

Повече от десетилетие след въвеждането на VGA от IBM, Digital Display Working Group стартира цифровия наследник DVI през 1999. DVI, което е съкращение на Digital Visual Interface може да предава некомпресирано цифрово видео в един от трите режима:

  • DVI-I (Integrated) комбинира цифров и аналогов сигнал в един и същ конектор.
  • DVI-D (Digital) поддържа само цифров сигнал.
  • DVI-A (Analog) поддържа само аналогов сигнал.

DVI-I и DVI-D се предлагат с единични и двойни връзки. Единичните връзки могат да поддържат 1920×1200 при 60 Hz, докато добавянето на втори цифров трансмитер за двойна връзка означава, че резолюцията може да се увеличи до 2560×1600 при 60 Hz.

За да се избегне принудителното излизане от употреба на VGA устройствата, DVI беше разработен да поддържа аналогови връзки, използвайки DVI-A режима. Това означава, че DVI връзките и устройствата могат да бъдат обратно съвместими с VGA връзки.

Mini-DVI конектор

От Apple, винаги се опитват да направят своите устройства по-тънки и по-леки. Повечето хора мислят за това като за сравнително нова разработка, но още през 2006 от компанията са решили да премахнат от mini-VGA порт. На негово място, те разработиха mini-DVI конектор.

Той е включен в PowerBook G4, Intel-базираните iMacs и Macbooks, както и Xserve. Мini-DVI не поддържа двойни връзки и така е ограничен до резолюции от 1920×1200 или по-малки. Това заедно с напредването на технологиите, Apple преустанови използването на mini-DV през 2008 и я замени с Mini DisplayPort връзка.

HDMI конектор

HDMI или High Definition Media Input е цифров аудио/видео интерфейс. HDMI беше създаден от група производители на електроника – включваща Sony, Sanyo и Toshiba – за прехвърляне на видео (некомпресирано) и аудио (некомпенсирано или осем канално компресирано) за компютърни монитори, цифрови телевизори, DVD или Blu-ray плеъри.

HDMI 1.4 може да поддържа 24-битово некомпресирано аудио при 192 kHz и видео резолюции до 4096×2160, известна също и като 4К или Ultra HD. HDMI използва същите стандарти за видео формат като DVI, това означава, че и двата стандарта са съвместими чрез адаптер. Тъй като преобразуването на сигнал не е необходимо, няма загуба на качество (въпреки, че за разлика от HDMI, DVI не поддържа аудио).

DisplayPort

DisplayPort е цифров интерфейс, разработен от Video Electronics Standards Association (VESA). DisplayPort може да пренася цифров видео и аудио сигнал, което го прави функционално сходен с HDMI. DisplayPort 1.4 поддържа резолюции до 8K (7680×4320) при 60 Hz, което надминава дори HDMI 1.4.

Въпреки това, HDMI и DisplayPort са били предназначени за различни пазари. Докато HDMI е направен предимно за домашно забавление, DisplayPort е проектиран за свързване на компютърни устройства за монитори. Поради тяхната подобна функционалност е възможно да се свържат DisplayPort и HDMI устройства заедно с използване на Dual-Mode DisplayPort адаптер.

DisplayPort работи с пакетно предаване на данни, което се използва често в Ethernet и USB връзките и това е което го прави идеален за използване в компютри.

Mini DisplayPort

Apple заменя mini-DVI връзката на техните Macbooks и iMacs със собствен поглед върху DisplayPort, известен като Mini DisplayPort (MDP). Въпреки, че Apple създаде MDP, тя бе включена в VESA спецификацията на DisplayPort 1.2 през 2009.