Продължете към съдържанието
Начало » LED осветление

LED осветление

И така, всички вече сме чували за атрактивното LED-осветление, но много от нас не знаят какво точно представлява, как изглежда и как можем да го използваме в ежедневието си.

Аз ще се опитам на разбираем език да Ви обясня за тази новост в осветителната техника.

Това са малки кристалчета, през които протича електрически ток и една част от неговата енергия се преобразува в СВЕТЛИНА. Тези лампи имат живот над 100 000 часа!!!!

Консумацията на една лампичка в син цвят е 1W, а се равнява на 15W обикновена крушка с нажежаема жичка.

Другото интересно нещо е, че има богата гама от цветове, което позволява този вид лампи да се използват както за домашно, така и за атрактивно осветление /барове, дискотеки/, много успешно се използва за осветление при автомобилите – фарове, табла.

Има най-различни варианти на лед-осветлението – кристалчетата могат да бъдат разположени върху тънки дискретни ленти, в луминесцентни тръби, под формата на най-обикновена на пръв поглед като дизайн електрическа крушка…

Светлинната им ефективност е най-голяма от всички светлинни източници, тя е между 50 и 100 лумена на ват, нагряването е минимално, а КПД-то (Коефициент на полезно действие) между 25 – 30 %. Имат 10 пъти и повече по-малко разход на електрическа енергия, за да ни осигурят нужната светлина. И така, 12 ВАТА ЛЕД дава светлина колкото 150 ВАТА обикновена крушка.

Интересното е, че след 50 000 часа непрекъсната работа или това са около 6 години, светлината на ЛЕД лампите започва да намалява с около 30%, което е невидимо за човешкото око и след 5 години загасва постепенно, а не изведнъж както при другите електрически крушки.

Сега следва въпросът за цената – и сте прави, към момента този тип крушки имат висока цена, защото все още не се произвеждат масово, но това е въпрос само на няколко години…., а дотогава аз ви препоръчвам осветителните тела с халогенни крушки, които са много по-добри от енергоспестяващите.

В хола

За много хора хола е и домашен офис. Следoвателно е хубаво, ако лампата е многофункционална. Лампата трябва да може да освети добре работното място. Примерите включват осветителни тела с регулируем прът, на дъгата както и наземната лампа. Повечето дизайнерски осветителни тела имат няколко функции.

Високи тавани в хола
Красива, високи тавани. За съжаление, ефектът от висок  таван често се губи поради лошото осветление. Например осветителните тела за вграждане имат пряко осветление. Така стаята се свива. А много по-добро решение е да се използват косвени и дифузни (разпръснати) осветителни тела. Това създава приятна, мека, естествена светлина.

Единство в интериора
С добро осветление създаваме единство в дома си – хола. Това се прави например чрез избора на лампи от един и същи материал. Много красива е и линията на дървените лампи. Също така можете да използвате различни лампи от един тесен кръг в дома си място на лампите са много подходящи.

Акустика
Големи холове/всекидневни с плочки или камък имат малък недостатък отнасящ се до акустиката. Обикновено използваме пердета и килимите, които омекотяват звука. Това, което много хора не знаят е, че една дизайнерска лампа може да допринесе за по-красива акустика. Обемните висящи осветителни тела от типа облак поемат звука и спомагат за по-добра акустика в по-голямо помещение.

Изкуствата
Дневната е мястото, където ние често поставяме произведения на изкуството или окачваме картини на стените. Ефектът се засилва когато е поставен директен източник на светлина. Пример за това са модели специално създадени за осветяване на картини.